Inbound pazarlama hedef kitlenin dikkatini çekecek yöntemlerle online platformlar üzerinden müşteri yaratmanızı sağlayan bir pazarlama metodudur.
Inbound pazarlama, 2006 yılından beri online gerçekleştirilen işlerde en etkili pazarlama metodu olmaya devam ediyor. Reklam ve email listeleri satın almak gibi yöntemlerle çalışan eski outbound pazarlamanın aksine, inbound pazarlama insanların şirketinizle ve ürünlerinizle ilgilenmesini sağlayan kaliteli içerik gerektirir. Eğer paylaştığınız içerik müşterinizin ilgisini çekiyorsa mutlaka inbound trafik çekersiniz.
Inbound pazarlama nedir?
Inbound pazarlama, en kısa tanımıyla içerik oluşturmak ve bu içeriği tüm dünya ile paylaşmaktır. Hedef kitlenizin beğeneceği içerikler oluşturarak işinizi çok ileriye taşıyabilirsiniz. Çünkü hedef kitleniz beğendiği içeriği diğer insanlarla paylaşacaktır. Bu metod, online yayılan bir içerik üzerinden elde ettiğiniz ziyaretçileri müşteriye dönüştürmeyi amaçlar.
Inbound pazarlamada kullanılan temel ifadeler şöyle sıralanabilir:
İçerik oluşturma: Oluşturduğunuz içerik müşterilerinizin temel sorularına ve ihtiyaçlarına cevap vermelidir.
Lifecycle pazarlama: İnsanlar şirketinizi tanıdıkça yaklaşımları değişir. Her aşamada farklı bir pazarlama yöntemi kullanmalısınız.
Kişiselleştirme: Zaman içinde potansiyel müşterileriniz hakkında daha fazla bilgiye sahip olursunuz ve onların kişisel ihtiyaçlarına uygun mesajlar oluşturabilirsiniz.
Çoklu kanal: Inbound pazarlama çoklu kanal kullanımı gerektirir çünkü insanlara oldukları yerde, sizinle iletişime geçmek istedikleri kanaldan ulaşmalısınız.
Entegrasyon: Yayınlarınız ve analiz araçlarınız birlikte çalışır ve doğru yer ve zamanda doğru içeriği paylaşmanızı sağlar.
Inbound pazarlama nasıl yapılır?
Bu pazarlama metodunda en önemli kısım içerik ve zamanlamadır. Doğru yer ve zamanda doğru içeriği yayınlayarak, müşterilerinize yardımcı olur ve onların ilgisini çekersiniz. Ayrıca bu şekilde zamansız yayınlarınızla müşterilerinizi rahatsız etmemiş olursunuz.
Dört Temel Pazarlama Hareketi
Inbound pazarlama dört farklı aşamadan oluşur. Önce oluşturduğunuz içerik ile hedef kitlenizin dikkatini çekmelisiniz. Böylece hedef kitleniz sitenizi ziyaret edecektir. Elde ettiğiniz bu ziyaretçilerin iletişim bilgilerini alarak onları potansiyel müşteriye dönüştürebilir ve onların ilgisini üzerinizde tutmaya devam ederek de gerçek müşterilere dönüştürebilirsiniz.
Inbound pazarlamanın görevi burada sona ermez; satış sonrası müşteri memnuniyetini tanıtım amaçlı kullanarak yeni ziyaretçiler ve müşteriler de elde eder.
1. Dikkat çek
Sitenize yalnızca trafik çekmek değil, doğru trafiği çekmeniz önemlidir. Müşteriye dönüşmesi muhtemel kişilerin sitenizi ziyaret etmesini amaçlamalısınız. Peki kim bu kişiler? İdeal müşteriler ürünleriniz ve hizmetlerinizle gerçekten ilgilenen kişilerdir. Hedeflerinizi, zorluklarınızı bu kişileri düşünerek belirlersiniz ve bütün müşterileriniz genellikle benzer özelliklere sahiptir.
Sitenize doğru kullanıcıları çekmek için kullanabileceğiniz en önemli araçlar şöyle sıralanabilir:
Blog: Inbound pazarlama blogging ile başlar. Blog web sitenize yeni ziyaretçi getirmek için çok etkili bir araçtır. İstediğiniz özelliklere sahip kullanıcıların size erişebilmesi için onlara hitap eden eğitici içerikler oluşturmalı ve sorularına cevap vermelisiniz.
Sosyal medya: Dikkat çeken içeriklerinizi ve önemli bilgileri sosyal medyada paylaşmalısınız. Bu şekilde hedef kitlenizle daha fazla etkileşim sağlarsınız. İdeal müşterilerinizin zaman geçirdiği ağlarda etkileşim kurarsanız sizi daha iyi tanırlar ve unutmazlar.
SEO: Satın alma süreci genellikle internet üzerinde başlar. Potansiyel müşterileriniz ilgilendikleri ürün ya da hizmetle ilgili web üzerinden arama yaparlar. Bu nedenle arama sonuçlarında çıktığınızdan emin olmalısınız.
Anahtar kelimeleri dikkatle ve özenle seçmelisiniz, sayfalarınızı optimize etmelisiniz, içerik oluşturmalısınız ve ideal müşterilerinizin arama yaparken kullanacağı kelimeler içeren linkler oluşturmalısınız.
Web sitenizde etkili SEO uygulayabilmek için Site Üzeri SEO Teknikleri ve Anahtar Kelime Optimizasyonu Teknikleri yazılarmızı inceleyebilirsiniz.
Sayfalar: Web sitenizin her bir sayfasını ideal müşterinizin hoşuna gidecek ve onlara hitap edecek şekilde optimize etmelisiniz. Web sitenizi işe yarayan bilgilerle dolu bir platforma dönüştürerek sizden haberdar olmayan kişileri bile sitenize çekebilirsiniz.
2. Dönüştür
Sitenize ziyaretçi almaya başladıktan sonra yapacağınız ilk iş bu kişilerin iletişim bilgilerini alarak potansiyel müşteriye dönüştürmek olmalıdır. En azından email adreslerini öğrenmeye çalışın. İletişim bilgisi online pazarlama için en önemli bilgilerden bir tanesidir. Ziyaretçilerinizin iletişim bilgilerini alabilmek için karşılığında onlara bir şey vermeniz gerekir. Karşılık olarak teklif edeceğiniz ödül işinizle ilgili ve hedef kitlenizin ilgisini çekecek özelliklerde olmalıdır.
Ziyaretçilerinizi potansiyel müşteriye dönüştürürken şu araçları kullanabilirsiniz:
Eyleme çağrı (call to action): Eyleme çağrılar genellikle ziyaretçilerinizi sitenizi kullanmaya teşvik edecek butonlar olarak kullanılır. Örneğin, “Ekitap indir”, “Webinar’a katıl!” gibi ifadeler kullanabilirsiniz. Etkili eyleme çağrılar yapmazsanız potansiyel müşteriye dönüştürme konusunda başarısız olursunuz.
Varış sayfaları: Ziyaretçileriniz eyleme çağrınıza tıkladığı zaman bir varış sayfasına yönlendirilir. Bu varış sayfası eyleme çağrı ile teklif ettiğiniz hizmetin ziyaretçiye verileceği yerdir. Bu sayfa genellikle ziyaretçilerinizin iletişim bilgilerini alabileceğiniz kısımdır. Eğer bu bilgileri alabilirseniz ziyaretçiniz potansiyel müşteriye dönüşmüş olur.
Varış sayfası tasarımı için Etkin Varış Sayfası Örnekleri yazımıza göz atabilirsiniz.
Formlar: Ziyaretçilerinizi potansiyel müşteriye dönüştürmek için bir form doldurmaları ve böylece bilgilerini sizinle paylaşmaları gerekir. Bu formu olabildiğince kolay tamamlanacak şekilde optimize edin.
İletişim: Potansiyel müşterilerinizin bilgilerini merkezi pazarlama veri tabanında toplayın ve bu kişilerin izini sürün. Bu bilgilerin bir arada olması bu bilgilerle ne yapacağınıza karar vermenizde ve bir sonraki adıma geçmenizde faydalı olur.
3. İlgiyi koru
Doğru iz üstünde gidiyorsunuz. Doğru kişileri web sitenize çektiniz ve onları potansiyel müşterilere dönüştürdünüz. Şimdiki adım bu kişileri gerçek müşterilere çevirmek ve bu kişileri sürekli hale getirmek. Bu süreci de başarıyla sonlandırmak için kullanabileceğiniz araçlar var.
Potansiyel müşteri değerlendirme: Sisteminize birçok iletişim bilgisi eklediniz. Peki kimlerin satış ekibinizle görüşmeye hazır olduğunu nasıl anlayacaksınız? Bir satışa hazırlık (sales-readiness) sunumu kullanarak bu süreci başarıyla atlatabilirsiniz.
Email: Bir ziyaretçi eyleme çağrıdan form doldurmaya tüm aşamaları geçmişse fakat müşteri olmaya hazır değilse bu kişiye faydalı içeriğe sahip bir email gönderin. Böylece size duyduğu güveni artırabilir ve satın almasını sağlayabilirsiniz.
Pazarlama otomasyonu: Bu süreçte email pazarlama kullanarak potansiyel müşterilerin geldiği aşamaya uygun olarak kişisel içerikler oluşturun. Örneğin, potansiyel müşterinizin daha önce web sitenizde nelerle ilgilendiğini biliyorsanız benzer konularda emailler gönderebilirsiniz. Eğer sizi Twitter’da takip ediyorsa ve web sitenizde belli sayfaları ziyaret etmişse farklı konularda da paylaşımlar yaparak bu kişinin ilgisini çekin.
Kapalı döngü raporu: Hangi pazarlama çalışmalarınızın en ideal potansiyel müşteriyi sitenize çektiğini öğrenmek, satış ekibinizin potansiyel müşterileri gerçek müşterilere dönüştürmek için etkili çalışmasını sağlamak için Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) sistemi ile entegre çalışmalısınız.
4. Değerlendir
Karşınızdaki kullanıcının ziyaretçi, potansiyel müşteri ya da mevcut müşteri olması fark etmeksizin inbound pazarlama için en önemlisi dikkat çeken içerik oluşturmadır. Müşteriye dönüştürdüğünüz bir kişinin sizi asla unutmayacağını garanti etmelisiniz. Bunun için de sürekli iletişim ve etkileşime ihtiyacınız var. Böylece mevcut müşterilerinizi ürününüzü/hizmetinizi seven, mutlu tanıtıcılara dönüştürebilirsiniz.
Müşterilerinizin sizin yararınıza davranması için kullanabileceğiniz yöntemler şunlar:
Akıllı eylem çağrıları: Çağrılarınızı kişiselleştirmelisiniz. Kullanıcılarınıza aranızdaki iletişime uygun çağrılarda bulunmalısınız.
Sosyal Medya: Çeşitli sosyal medya platformlarında yer alarak gerçek zamanlı müşteri hizmeti sağlayabilirsiniz.
Email ve pazarlama otomasyonu: Mevcut müşterilerinize önemli değerli içerik sunarak onların hedeflerine ulaşmalarına yardım edebilir ve aynı zamanda ilgileneceklerini düşündüğünüz yeni ürün ve hizmetlerinizi tanıtabilirsiniz.
Sonuç
Inbound pazarlamada atılan her adım ve kullanılan her araç çok önemlidir. Bu şekilde hakkınızda hiçbir şey bilmeyen kişileri müşteriye dönüştürebilirsiniz. Ziyaretçilerin dikkatini çekerek onları potansiyel müşterilere dönüştürebilir ve müşterilerinizle kurduğunuz yakınlık sayesinde onları memnun tanıtıcılar olarak kullanabilirsiniz.
Inbound pazarlama kendiliğinden olmaz, siz çeşitli araçlar ve uygulamalar yardımıyla içerik oluşturmalı ve doğru insanlara ulaştırmalısınız. Bunu yaparken zamanlamaya da dikkat etmelisiniz.