Kullanıcı deneyimi, son yıllarda sıklıkla duymaya başladığımız bir terim. 5 yıl öncesine kadar, çoğu ziyaretçi tek bir ekran üzerinden işlemlerini gerçekleştiriyordu. Ama artık günümüzde kompleks bir yapı var. Akıllı telefonların varlığı, internet hızlarımızın artışı bu grafikteki verileri bir hayli değiştirdi. Son 4 senede %42 artış gösteren mobil kullanım, kullanıcıların bilgisayar, tablet, akıllı telefonlar gibi birden çok ekran kullanmasına sebebiyet verdi.
Peki Nedir Kullanıcı Deneyimi ?
Çalıştığımız firmalar ve ziyaretçiler göz önüne aldığımızda mobil kullanım, %54’lerden %80’lere varan trafik sağlıyor. Kullanıcı deneyimi dediğimiz terim bu noktada devreye giriyor. Ziyaretçinin nereden geldiğine ve hangi ekranda siteyi ziyaret ettiğine bağımsız olarak, ürünlerinizin kullanımını, etkilişime girmeyi yani dönüşümü en başarılı ve en kısa şekilde tecrübe edinmesine kullanıcı deneyimidiyoruz.
Dönüşümler Nasıl Arttırılır ?
Dönüşüm dediğimiz olgu, verdiğiniz hizmete bağlı olarak değişken bir terimdir. Örnek vermek gerekirse, bir e-ticaret sitesi için örnek dönüşüm satın alma işlemidir. Bir haber sitesi için örnek bir dönüşüm haberin tamamının okunmasıdır. Yada bir servis için örnek bir dönüşüm kullanıcın servisi kullanırken son adımı tamamlamasıdır. Kullanıcı deneyimi için bu dönüşümlerin teker teker optimize edilmesi ve çıkabilecek tüm engeller, tüm gereksiz detaylar ortadan kaldırılmasıdır.
Basit ve Büyük Olun!
İyi bir kullanıcı deneyimi için, tüm ekranlarda ( pc, mobil, tablet ) kusursuz bir hizmet vermeniz gerekmektedir. Masaüstü cihazlarda CTA’lar ( Call to Action ) ‘lar önem kazanırken, akıllı cihazlarda, büyük butonlar işlevselliğini korumaktadır. Yapacağınız çalışmalar bir nevi “internet empatisi” üzerine kurulmalı ve A/B testler ile başarı/başarısızlığı kanıtlanmalıdır. Örnek vermek gerekirse dünya devi Amazon “Devam Et” butonunu, ” İşlemi Tamamla” olarak değiştirerek, %4 artışa yaklaşık 1.000.000$ ekstra kar kazanılmasını sağlamıştır.
Mobil Cihazlara Öncelik Tanıyın.
2012’de %14 kullanım oranına sahip mobil cihazlar, günümüzde %56’ları gördü. Bu ivmenin 2020’ye kadar yükseleceği aşikar. Bu sebeple önceliklerimiz değişmiş oluyor. Optimize işlemlerimiz için ilk önce mobil cihazları göz önüne almamız gerekiyor. Kullanıcı hareketlerini iyi derece verilere dökebilirseniz, bu veriler üzerinden strateji geliştirmeniz daha kolay olacaktır. Mobil tasarımlarda, kullanıcıların kısıtlı bir alan görebileceklerini, bu kısıtlı alanda istedikleri işlemleri kolay ve hızlı bir şekilde yapabilmelerine imkan sağlayın.
Kullanıcıyı Düşündürmeyin!
Kullanıcılar, istediğiniz işlem adımına başladıktan sonra, kullanıcıları düşündürmekten vazgeçin. Çapraz satışlar için ideal başlangıçlar ilk sepet adımıdır. Bu adımdan sonra kullanıcılar için farklı alternatifler sunmayın. Ayrıca Call To Action ( Harekete Geçirici Mesaj) ‘larınızı net ve bir sonraki adımı tanımlar nitelikte hazırlayın.