Sitenizin içeriğine bağlı olarak Adwords reklamlarınızın performansını takip etmek ve geliştirmek, aynı zamanda maliyetleri kontrol altında tutmak için izlemeniz gereken bazı KPI’lar (Key Performance Indicator – Anahtar Performans Göstergesi) bulunuyor.
Belirleyeceğiniz KPI’lar ile Google reklam kampanyalarınızın verimliliğini, sonuçlarını takip ederek bu veriler ışığında gerekli optimizasyonları yapmanız gerekiyor. Daha doğrusu başarılı bir Adwords kampanyası için bu KPI’ların takibi kritik önem taşıyor.
Bu yazımda kampanyanızın amacına yönelik takip etmeniz gereken temel bazı KPI’ları paylaşacağım.
Tıklama Başına Maliyet Nedir?
Tıklama başına maliyet (TBM) teklifi verdiğinizde, reklamlarınıza yapılan her tıklama için ödeme yaparsınız.
Maks. TBM teklifi, bir tıklama için ödeyeceğiniz en yüksek tutardır, ancak genellikle daha düşük (bazen çok daha düşük) bir tutarda ücretlendirilirsiniz. Bir tıklama için ücretlendirildiğiniz bu nihai tutara gerçek TBM denir.
Bir maks. TBM teklifi girdiğinizde bir kullanıcı reklamınızı tıklarsa, o tıklamanın maliyeti, belirlediğiniz maksimum TBM teklifi tutarından daha fazla olmaz.
Yatırım Getirisi Nedir? (Return Of Investment – ROI)
Kısaca Yatırım Getirisi -ROI yaptığınız yatırımın size geri dönüşünü gösteren veridir diyebiliriz. Reklamlarınız için yaptığınız harcamaların size ne kadar kar getirdiğini bu veri sayesinde ölçüyoruz.
Yatırım Getirisi – ROI Hesaplama
YG = [(Reklam Harcamalarınızdan Kazancınız – Reklam Harcamalarınız) / Reklam Harcamalarınız] x 100
Örnekle açıklayacak olursak:
- E-ticaret yapıyorsunuz ve bir ürünü 100 TL’ye alıyor, 200 TL’ye satıyorsunuz.
- Bir ay boyunca bu ürün için 300 TL’lik reklam harcaması yaptınız.
- Bir ayda 7 adet ürün sattınız.
Yatırım Getirisi = [(Cironuz) – (Reklam Maliyetiniz + Ürün Maliyetiniz) / (Reklam Maliyetiniz + Ürün Maliyetiniz)] x 100
YG = [(200 TL x 7) – (300 TL + 700 TL) / (300 TL + 700 TL)] x 100
Bu durumda Yatırım Getiriniz – ROI’niz %40 oluyor.
Bu; yapacağınız her 1 TL‘lik harcama için 1,40 TL geri alacağınız anlamına gelir.
Hangi KPI’ları Takip Edeceğim?
Her sitenin, her kampanyanın amacı farklı olsa da takip etmeniz gereken bazı temel KPI’lar bulunuyor. Aşağıda bunları 3 farklı örnekle anlatmaya çalışacağım.
İçerik Siteleri İçin Takip Etmeniz Gereken KPI’lar
İçerik siteleriniz veya promosyon içeriğiniz için Google Adwords reklamlarını kullanıyorsanız basitçe Tıklama Başına Maliyeti – TBM ve ziyaret sayısını takip edebilirsiniz. Google Analytics tarafında ise gözünüz; hemen çıkma oranı, sitede geçirilen süre, sayfa izlemesi ve geri gelen ziyaretçiler verilerinde olsun.
Potansiyel Müşteri Bilgileri Toplamak – Lead Generation
Genellikle hizmet sektöründe yer alan firmaları bu çatı altında toplayabiliriz. Nakliyat, sigortacılık, finans ve benzeri sektörlerde bulunan firmalara, potansiyel müşteriler e-mail formları ya da telefon aracılığı ile ulaşarak bilgi ve teklif alırlar.
Kendimden örnek verecek olursam; Google resmi iş ortağı olarak ben de firmaların Adwords hesaplarını yönetiyorum. Potansiyel müşterilerim bana aynı şekilde sitede bulunan form ya da telefon numaram üzerinden ulaşıyor. Adwords reklam kampanyalarımın verimliliğini, aşağıdaki KPI’ları takip ederek ölçüyor ve buna göre gerekli optimizasyonları yapıyorum. Bu sayede harcadığım her kuruşun karşılığını aldığımdan emin oluyorum.
- Dönüşüm – Adwords reklamları ile gelen ziyaretçilerin form gönderme ya da sizi telefon ile arama adeti.
- Dönüşüm Oranı – Açılış sayfanızın kalitesini ve gelen ziyaretçilerin alaka düzeyini bu veri ile ölçebilirsiniz.
- Tıklama Başına Maliyet (TBM) – Her ziyaretçinin size olan maliyeti.
- Satış Kapatma – Bu bilgiyi Adwords’den ya da Analytics’den takip edemezsiniz ama mutlaka bilmeniz gereken bir bilgi. Ancak bu sayede gerçek lead değerini ölçebilirsiniz. Size ulaşan her 10 potansiyel müşterinizin 5’i ile anlaşma sağlıyorsanız satış kapatma oranınız %50 oluyor örneğin. Eğer bu oran çok düşükse müşteri temsilcileriniz, satış departmanınız bir yerlerde yanlışlık yapıyor ve değişikliğe gitmeniz gerekiyor anlamına gelir.Bu durumu sadece temsilciler üzerine yıkmak doğru olmayabilir aslına bakarsanız. Belki de Adwords kampanyanızın yeniden kurgulanması gerekiyordur. Yanlış anahtar kelimeler ile yanlış ziyaretçileri çekiyor olabilirsiniz.
- Edinim Başına Maliyet (EBM) Cost Per Action (CPA) – Tıklama başına 0,50 TL veriyor, günde 100 ziyaretçi çekiyorsanız ve dönüşüm oranınız da %10 ise, 5 ziyaretçiniz form dolduruyor ya da telefonla arıyor demektir. Bu durumda EBM 10 TL’dir. Kısaca Reklam Harcamalarınız / Dönüşüm Adetiniz ile Edinim Başına Maliyeti hesaplayabilirsiniz. Adwords’ün sunduğu araçlar ile EBM değerinizi kolayca takip edebilirsiniz.
E-ticaret Siteleri İçin Takip Etmeniz Gereken Temel KPI’lar
E-ticaret sitelerinin tek bir amacı var, satış yapmak. Bir e-ticaret siteniz varsa ihtiyaç duyacağınız tüm verilere Adwords’den ve Analytics’den ulaşabilirsiniz. Ürünler, ciro, reklam maliyetleri, dönüşüm oranları vs. Tüm veriler elimizde olduğuna göre artık izlememiz gereken KPI’lara ulaşabiliriz.
- Ciro – Toplam satış kazancınıza yakından bakın ve en çok hangi ürünlerin satıldığını öğrenin. Satış sonlanmadan önce müşterilerinizin hangi yolu izlediğini anlamaya çalışın. Müşterilerinizin hangi aşamada alışverişten vazgeçtiğini takip edin. Sepet terketme oranlarını nasıl düşüreceğinizin yollarını araştırın.
- Tıklama Başına Maliyet (TBM) – Adwords’den gelen her bir ziyaretçinin size olan maliyetini takip edin.
- Yatırım Getirisi (Return Of Investment – ROI) – Adwords panelinden sadece reklamlarınızın Yatırım Getirisini takip ederken, Google Analytics’den sitenizin genel yatırım getirisini izleyebilirsiniz.
- Edinim Başına Maliyet (Cost Per Action – CPA) – Adwords Dönüşüm İzleme aracını kullanarak her bir satışın size olan maliyetini görebilirsiniz.
Key Performance Indicator’ları (KPI) belirlerken esnek olmanız gerekiyor. İlk ay topladığınız verileri analiz ederken diğer veriler ile desteklemek isteyebilirsiniz. Bu sayede reklam bütçenizi belirlemek daha kolay olabilir.
Google Adwords reklam kampanyalarının veririmliliğini ölçerken siz hangi KPI’ları kullanıyorsunuz?