E-Mail Pazarlamanın miladı doldu, bu işin artık modası geçti diye söylensen de, yapılan araştırmalar e-posta pazarlama kampanyalarının geri dönüşlerinin yüksek olduğunu göstermekte. Tabii bu araştırmaların hangi sektör özelinde olduğunu bilmekte önemli. İnternet ve mobil kanalları güçlü olmayan, bu alanda ürün satmayan markalar için e-mail sattırıyor demek çok kolay değil.
Ama eğer bir internet şirketiniz varsa, yani online satış yapabiliyorsanız ve hala e-maili satış ve promosyon kanalı olarak kullanmıyorsanız o zaman araştırmayı haklı çıkarırsınız. Yani bu araştırma ve “e-mail çok sattırıyor” argümanları da sektöre göre değişiklik göstermektedir.
Ticari “Spam” Yapma!
Markalardan her gün mailimize birçok mail geliyor. Bazen o kadar sıkılıyor ki, bazılarını hiç okunmadan direk siliyoruz. Silinenler kısmen şanslı, çünkü bazıları ise hiç görmüyoruz çünkü spam kutusuna düşüyor! Okuyanına hiç bir değer katmayan, hiçbir fayda sunmayan mailler okunmamaya mahkumdur! Malesef bazı marka ve kurumlar e-posta pazarlamayı sadece “spam” amaçlı kullanıyor. Ne söyleyeceğini bilmeden, anlamsızca bir mail göndererek hem kendi paralarına yazık ediyorlar, hem bizim vaktimizi alıyorlar, hem de marka değerlerini zedeliyorlar.
Oysa e-mail marketing doğru yapıldığında, satış tarafında satışa dönüşebiliyor, pr anlamında da uzun vadede güzel geri dönüşler sağlıyor.
Öncelikle bu işin ciddiyetini ve profesyonelliğinin farkına varılması gerekmektedir. “Ne var ki canım e-mail pazarlama yapmak da! Alt tarafı birkaç günde e-mail içeriği hazırlanıp, birkaç da resim eklenip yollanacak” gibi düşünceye sahipseniz şimdiden geçmiş olsun! İşte bu düşünce tarzıyla işe başlıyorsanız bilin ki e-mail kampanyanız başarısız olacaktır.
Profesyonel Bir Süreç İle Başarılı E-Mail Pazarlama Nasıl Olur?
Hedef Kitleni Bil-Bul!
E-mail pazarlama aşamaları her zaman, maillerinizi göndereceğiniz insanları bulmak ile başlar. Pazarlamanın en can alıcı noktası “segmentasyon” bu alanda da ciddi başarı, doğru yapılmadığında ise ciddi başarısızlık getirir. İnsanları bulmak derken, sağdan soldan, size gelen maillerden email adresleri toplamak değil kastettiğimiz. Hedef kitlenize uygun, izinli bir e-mail listesi oluşturmanızdan bahsediyoruz. Unutmayın, insanların izinleri olmadan onlara mail atmak “spam” yapmaktır ve bu işinize yaramayacaktır. Aksine müşteri kaybetmenize neden olacaktır.
Mail Kutularına Gir
Sonraki aşama, mailinizin insanlara sağlıklı bir şekilde ulaşmasıdır. (Deliverability) Bazı mailler “bounce” eder yani mail kutunuzdan atılır, bazıları internet sağlayıcılar tarafından engellenir yani bloklanır. Yani; “Ben müşteriden izini aldım, ben ne gönderirsem göndereyim ona tahammül edecek! Bir kez izin vermiş” lafları da bizi kurtarmıyor!
İçeriğin Gücünü Göster
Mailiniz insanların mail kutularına ulaştı. Buraya kadar her şey tamam, sırada mailinizi açmaları var. Bir bilseniz ne kadar çok mail daha açılmadan siliniyor ve birçok insan bu aşamada kaybediliyor. İnsanlara sorulduğunda, e-mail kutunuzda ilk neye bakarsanız diye, çoğunluk mail başlıklarından önce maili kimin gönderdiğine baktığını söylüyor. Bununla birlikte ilgi çekici ama kandırmaya yönelik olmayan en fazla 50 karakter uzunluğunda bir e-mail başlığı açılma oranlarını (open-rate) arttırıyor.
Adresine Çek
Hit yani tıklama alma aşaması gerçekten çok önemli. İnsanları tıklamaya davet edecek teklifler, bilgi ya da indirimler insanları sitenize doğrudan getirecektir. Büyük dikkat çeken butonlar bu konuda şansınızı arttırılacaktır.
Eyleme Geçmelerini Sağla & Satış Yap
Gönderilen e-mail içeriğiyle, insanların karşılaşacağı sayfa çok tutarlı olmalıdır. E-maildeki linkleri Ana sayfaya yönlendirmek yerine, o mail kampanyası için özel hazırlanmış sayfalar conversion oranlarını (conversion-rate) ve satışları attıracaktır.
Kalıcı Müşteri İlişkileri
Yolladığınız mail ile sitenizi ziyaret edip, alışveriş yapmayan (ya da ziyaret sonucu sizin istediğiniz aksiyonları almayan) birçok insan olacaktır. Onları kaybettiğinizi düşünebilirsiniz. Belki o kampanya için evet, satış yapamadınız. Ancak aynı kişi birkaç hafta sonra web sitenize gelip alışveriş yapabilir ve bunda etkili olan etmen yaptığınız mail kampanyası olabilir.
Bununla birlikte, sitenize gelip kampanyanız ile ilk alışverişini yapan bir kişi aynı yıl içerisinde birkaç kez daha alışveriş yapacak olabilir. Bu ve benzeri durumlar müşterinin hayat boyu değerini ölçmek ve yapılan kampanyanın yatırım geri dönüşünü hesaplamak için kullanılabilir.
Bu çok temel adımları iyi uyguladıktan sonra e-mail pazarlamadan hak ettiğiniz sonucu alacağınızdan emin olabilirsiniz