Sosyal Medya Pazarlama Stratejinizden Memnun musunuz?

0
763

Sosyal medya pazarlama stratejinizden  memnun musunuz?

2013 Sosyal Medya Pazarlama Raporu’na göre 3000 işletmeden üçte ikisi bu soruya hayır cevabını verdi.

Peki, sosyal medya stratejniz neden istediğiniz gibi değil? Bu sorunun cevabını 7 önemli başlık altında toplayabiliriz.

Her başlığın altında ortaya çıkan ya da çıkacak olan stratejik hatalara karşı öneriler bulunmaktadır.

1. İşe başlamak için tanımlanmış bir sosyal medya pazarlama stratejisine sahip olamamak

Öneri: Markalar kulaktan dolma işler yaparak ya da kendi rakiplerine özenerek ‘ben de sosyal medyada olmalıyım!’ diye yola çıkarlarsa, büyük ihtimalle yarı yolda kalacaklardır. Sosyal medyada var olmak ve süreci ilerletmek uzun bir yol yapmayı gerektirir. Öncelikle markanın kendisine sorması gereken, ‘bu uzun yol için yanıma her şeyimi aldım mı?’, ‘Planı mı yaptım mı?’ olmalıdır.

2. Tüm sosyal medya ağlarına katılmak konusunda karasız kalmak ve zayıf hissetmek

Öneri: Birden fazla sosyal platformda bulunmak sosyal medya pazarlaması başlangıcı için doğru bir seçim değildir. Sosyal medyada ilk önce hedef kitlenizin hangi sosyal ağlarda bulunduğunu, zaman harcadığını bilmek, doğru bir strateji geliştirmenin ilk adımıdır. Böylece birden fazla platformda zaman kaybetmektense, belirli birkaç platform için hedef kitlenize hedefi belirli strateji oluşturmanız daha doğru olacaktır.

3. Sosyal medya strateji oluşturmada en önemli kişileri yani hedef kitleyi unutmak

Öneri: Hedef kitlenizi iyi tanıyın. Hedef kitlenizin sosyal medya kanallarında yayınlanan içeriklerinize nasıl tepki verdiklerini ve içeriklerle ne şekilde etkileşime geçtiklerini analiz edin.

4. Sosyal medyanın sadece gençlere yönelik olduğunu düşünmek

Öneri: Her markanın bir alıcısı olduğunu unutmamak gerekir. Hedef kitlenizin demografik yapısı (yaş, cinsiyet vb.) markanızın alıcısını belirler. Sosyal medya sadece gençlere yönelik bir platform değildir.

5.Eksik bilgiye sahip sosyal medya kanallarına sahip olmak

Öneri: Sosyal ağlarınız markanızı tanıtan bir araçtır. Markanızın sosyal platformlarda yer alacak stratejisi için seçilen görseller, iletiler vb. içerikler önemli. Markanızın sahip olduğu ağı benimseyin ve ona sahip çıkan. Her türlü önemli bilgiyi, adresi, Facebook kapak ve profil fotoğrafını güncelleyin ve yayınlayın.

6. İşletme profiliniz yerine kendi kişisel profilinizi kullanmak

Öneri: Profosyonel olmayan bu eylemden uzak durun! Hedef kitlenizle iletişim kurarken her zaman kendi profil sayfanız yerine kurumunuzun sayfasını kullanın.

7.  Sosyal medya departmanlarında çalışan stajyerlerin kurumun/markanın sosyal ağlarını yönetmesine izin vermek

Öneri: Elbette genç nüfus teknoloji ve sosyal medya araçlarına daha hakim. Ancak unutmayın ki, sizin bir markanız var ve markanızın sesi, dili sosyal platformlarda yer alıyor. Stajyer ya da çalışan kişi, ilk önce markanız hakkında iyi bir bilgi birikime sahip olmalı, daha sonra bu değeri farklı iletişim kanallarında hedef kitle ile paylaşmalıdır.