İzlediğiniz KPI’lar pazarlama performansınızı iyileştirmek için rehberlik sağlamalıdır. Web sitesi ile ilgili pazarlamanın popüler hedefleri, açılış sayfalarınıza dönüşüm oranını ve trafiğini artırmaktır.
9. Monthly website traffic – Aylık web sitesi trafiği
Genel site trafiğine ek olarak; ana sayfanız, fiyatlandırma sayfası, blog, açılış sayfaları ve bunun gibi birden fazla sayfa kategorisindeki ziyaretlerin sayısını izlemek web sitenizin hangi bölümlerinin en yüksek dönüşüm oranına sahip olduğunu değerlendirmek ve geliştirme yapmak için kullanacağınız bir metriktir.
Ölçme şekli: Bir web sayfanız varsa aylık trafiğini görmek için Google Analytics veya Yandex Metrica‘yı web sitenize entegre edebilir, trafiğinizi ölçmek için çeşitli scriptler, pluginler ve yazılımlar kullanabilirsiniz.
Nasıl geliştirilir: Web sitesi trafiğinizi artırmak reklam kampanyalarının tıklama başına maliyet bütçesini artırabilir, arama motorları aracılığıyla kolay bulunacak seo optimizasyonu yapılmış içerikler oluşturabilir. İçerik oluşturmak uzun vadede her zaman daha faydalıdır. Bütçenizi %15 reklam %85 içerik olarak ayarlamanızı tavsiye ederim.
10. Returning vs. new visitors – Geri dönen ve yeni ziyaretçiler karşılaştırması
Ger dönen ziyaretçilerin yüzdesini ölçerek sahip olduğunuz kitlenizin ne kadar etkileşime girdiğini görürsünüz. Örneğin, bir blog sayfasındaki düşük geri dönme oranı, içeriğinizin insanların daha fazlası için geri gelmeleri için yeterince heyecan verici olmadığını gösterebilir.
Ölçüm nasıl yapılır: Yeni ve geri dönen ziyaretçiler de dahil olmak üzere web sitesi kitleniz hakkında ayrıntılı bilgi almak için Yandex Metrica’yı veya Google Analytics’i kullanmalısınız.
Nasıl geliştirilir: Blogunuzda ve açılış sayfalarınızda yararlı bilgiler sağlayın; geçmişte sizi ziyaret eden kullanıcıları markanızı ve tekliflerinizi hatırlatmak için yeniden pazarlama reklamlarını kullanın.
11. Visits per channel – Kanal başına ziyaretler
Bu dostumuz gelen trafik kaynaklarınızı anlamak en karlı pazarlama kanallarını belirlemenize yardımcı olur. Kısa bir süre önce ücretli bir reklam kampanyası başlattıysanız, ne kadar trafik (ve müşteri adayları) getirdiğine bakarak kampanya veya faaliyetlerinizin nasıl bir performansa sahip olduğunu değerlendirebilirsiniz.
Ölçüm nasıl yapılır: Kanal başına aylık web sitesi ziyaretlerini izlemek için Google Analytics’i kullanın. Oluşturdukları trafiğe tam bir genel bakış sağlamak için ücretli kampanyalar için ref kodları ayarlayın.
Nasıl geliştirilir: Ücretli trafiği artırmak için ilgi çekici, anlaşılır görseller ve inandırıcı teklif içeren reklamlar oluşturun. Organik trafik için web sitenizin sayfalarını birbirine bağlayarak ve yararlı içerikler sağlayarak SEO’nuzu geliştirin. Daha yüksek sosyal medya trafiği için takipçiliğinizi artırın ve daha ilginç ve gündem ile alakalı içerikler paylaşın.
Sosyal medya, yönlendirme, e-posta pazarlama ve ücretli arama gibi dijital pazarlama kanallarından yapılan ziyaretleri ayrı ayrı takip edin.
12. Average time on page – Sayfada geçirilen ortalama süre
Google sayfaları alaka düzeylerine göre sıraladığı için özellikle organik arama trafiği için bu metrik çok önemlidir. Ziyaretçi sayfaya varıştan hemen sonra web sitenizden ayrılırsa, arama motorları gördükleri içeriğin aranılan içerik olmadığını anlamış olur.
Web sitenizi ziyaret eden kullanıcının sayfada geçirdiği ortalama süresi ne kadar yüksekse, arama sonuçlarında daha iyi sıralama ve daha fazla ziyaretçiyi müşteri adaylarına dönüştürme olasılığınız o kadar yüksektir.
Ölçüm nasıl yapılır: Ana sayfa, blog, açılış sayfaları, gibi tüm sayfa kategorilerinin sayfada geçirilen ortalama süresini ölçmek için Google Analytics (GA) kullanın. Her bir sayfanın sayfanın aylık ziyaretleri, sayfada geçirilen ortalama süre ve daha fazlası hakkında verilere daha kolay ve anlık erişmek için GA chrome uzantısı kullanabilirsiniz.
Nasıl geliştirilir: Daha ilgi çekici ve kullanışlı içerik sağlayın, sayfalarınıza daha fazla bilgi ekleyin. Düzenli ve okunması kolay metinler kullanın.
13. Website conversion rate – Web sitesi dönüşüm oranı
Bir sayfa binlerce kez ziyaret edilebilir. Ancak bir dönüşüm olmazsa (Ürün satın alma,yeni kullanıcı kaydı, form doldurma) bu trafiğin marka görünümüne etkisinden başka bir şeye etkisi yoktur demektir.
Nasıl ölçülür?: Yine yeni yeniden yandex metrica ve google analytics. Her sayfanın dönüşüm oranına mükemmel bir genel bakış sunar.
Nasıl iyileştirilir?: Açılış sayfalarınızın dönüşüm oranını artıracak geliştirmeleri her ay test edin – CTA’yi değiştirin, resim ekleyin veya metin parçalarını değiştirin. Google’ın bunun için ücretsiz Optimize adında bir ürünü var. Kullanımı oldukça kolay. 3 dakikada harika A/B testleri yapabilirsiniz.
14. The conversion rate for call-to-action content – Harekete geçirici mesaj içeriğinin dönüşüm oranı
Net bir harekete geçirici mesaj içeren içerik oluşturduysanız, bunun dönüşüp dönüşmediğini ölçmelisiniz. Bu pazarlama metriği özellikle belirli sayfalara trafiği yönlendirmek için tıklama başına ödeme kampanyaları kullanıyorsanız kullanışlıdır. Dönüşüm başına fiyat ile müşteri yaşam boyu değerini karşılaştırarak CTA içeriğinizin sürdürülebilirliğini değerlendirebilirsiniz.
Nasıl ölçülür: Google Analytics ve google tag manager ile izlenebilir. CTA’larınıza ve içeriğinize yapılan her tıklamayı izlemek için web sitesi etkinliklerini ayarlayabilirsiniz.
Nasıl geliştirilir: Etkileyici bir değer teklifi sunun, sayfalarınıza ve içeriğinize daha fazla CTA ekleyin, neyin en iyi şekilde çalıştığını görmek için çeşitli harekete geçirici mesaj mesajlarını test edin.
15. Click-through rate on web pages – Web sayfalarındaki tıklama oranı
Sitenizin harekete geçirme çağrılarının insanların dikkatini çektiğini ve daha fazla bilgi için tıklamalarını nasıl etkili bir şekilde gösterir. Bu metrik bir CTA düğmesi veya artırmak istediğiniz tıklama oranına sahip başka bir içerik parçasına bağlantı olabilir.
Nasıl ölçülür: Belirli bir CTA düğmesinin kaç kez tıklatıldığını görmek için bir ısı haritası aracı kullanın. Hotjar kullanımı basit bir araç, bu aracı kullanabilirsiniz. Yandex metrica’dan kullanıcı hareketlerini izleyebilirsiniz. Böylelikle web sitesi ziyaretçilerinizin sitenizde nasıl hareket ettiğini görebilirsiniz.
Nasıl geliştirilir: Blog makaleleri ve vaka çalışmaları gibi diğer web sitesi içeriğine tüm açılış sayfalarına yönlendirmek için bağlatılar ekleyin. İnsanların bunlara tıklamak istemesini sağlayan CTA iletileri oluşturun.
16. Pages per visit – Sayfa başına ziyaret sayısı
Web sitesi ziyaretçileriniz sitenize geldikten sonra hemen çıkıyor mu yoksa daha fazlası için mi kalıyorlar? Bu metrik gezinmenin mantıksal bir sırayla ayarlanıp ayarlanmadığını gösterir. Dahası, ziyaretçilerin içeriğinize ilgi duyup duymadığını görebilirsiniz, gerekli iyileştirmeleri yapıp geri dönme oranlarınızı yükseltebilirsiniz.
Nasıl ölçülür: Ortalama bir ziyaretçinin oturum başına kaç sayfa görüntülediğini görmek için Google Analytics Davranış özelliğini kullanın.
Nasıl geliştirilir: Web sitenize daha fazla harekete geçirici mesaj eklemeniz ve ziyaretçileri aradıkları bilgilere yönlendirmeniz gerekir. Web sitenizi olabildiğince kolay gezilebilir, basit ve hızlı hale getirin.